onsdag 4. april 2012

Den NYE Interiør og Designbutikken i Urdihuset skal hete..

RUSTI
Hus spøkelse - Frida Hoeck Rusti (1861 - 1963)

I nesten alle gamle hus finnes de noe som ikke alltid har en forklaring, Urdihuset er ingen unntak. Frida Rusti er husspøkelset vårt, og er en hyggelig og gjestfri dame. Hun hjelper huset å holde den stemningfulle og koselige atmosfæren og er en dame vi er stolt av å dele hus sammen med.


Frida var en liten og spe dame som var født 21.April 1861 i Karlsuhe i Tyskland og var datter av en hotelleier. Hun viste kunstneriske evner allerede når hun var 12 år gammel og som 19 åring hadde hun sin første utstilling. Hun studerte i Berlin og reiste til Paris når hun var 22 år for å studere videre malerkunsten.

Det var her hun også møtte mannen i sitt liv Olav Rusti som hun giftet seg med i 1892. Det flyttet sammen til Systrond, Norge, og bodde den første tida i Samson-huset (Soria Moria huset som de kalte det selv) ved Skak-Nils-kaien. Mange reiser og studieturer rundt om i Europa gjorde Frida Rusti til en orientert dame.

Hun visste det kom til å bli vanskelig å slå seg ned i Norge, men med god innsats lærte hun seg godt norsk og fikk en god posisjon i det norske kunstnermiljøet. Hennes kunstneriske evner var ikke det eneste egenskapene hun hadde, hun var også svært praktisk anlagt og klarte fint nytte seg av det hun hadde for handen. Dette kom godt med for det fattige kunstnerparet.

Det var i 1895 hun og Olav kom til Bergen og kjøpte Urdihuset. Dette ble en stor samlingsplass for flere bilde kunstnere; diktere; folkemusikere; scene kunstnere og mange flere. Den første Landskappleken på hardingfele, hvor blant andre Edvard Grieg var tilstede var også her. Huset var ikke rikt på mat og drikke så etter kappleken serverte Frida hjemmelaget vin til gjestene. Det var en slik vert hun var.

Da Frida ble enke i 1920 var økonimien dårlig og alt så mørkt ut, men med hjelp av en venninne organiserte hun en utstilling og her klarte hun å selge nok malerier så hun ikke måtte flytte. Likså under kringen kunne hun ikke bo i Urdihuset lenger grunnet huset lå så nærmt Marineholmen. Hun skammet seg over folkeslaget sitt under krigen og ville helst gjemme seg vekk, det var det verste hun hadde opplevd. Hun flyttet til Strandebarm under perioden, men flyttet tilbake til Bergen etter Krigen for hun følte seg så ensom der. Men hun klarte ikke bo i Urdihuset igjen og solgte det til tre kunstinstutisjoner. Hun så på det som en kulturoppgave.

Som 90 åring fikk Frida problemer med synet og det så ut som hun skulle bli blind. Malerkosten og lerrettet ble byttet ut med bøker med blindeskrift, men etter 7 år fikk hun utrolig nok synet tilbake og hun kunne gjenoppta kunsten å male.

100 årsdagen feiret hun i Urdihuset og Bildende Kunstneres Forening markerte dagen hennes ved å arrangere enn utstilling. Hun tok mot alle gjestene sine i rommet som tidligere hadde vert hennes atelie. Frida Rusti mala bilder helt til sine siste dager og var helt klar og frisk i hodet. Frida var kjent for å være utadvendt, omgjengelig og en person som hadde det lett for å oppnå kontakt med mennesker med sin behagelige væremåte. Ansiketet henns var åndfullt og øyenene hennes var livfulle.


Kjelder: Kjell Røysum, Astrid Røysum Njøs (1900 - 1976), Bergens Tidende april 61 (Ukjent dato), Sogn Dagblad nr 37 1961, Dagen, mandag 17. april 1961, Avisutklypp av ukjent opphav.Janne

1 kommentar:

  1. Kult navn, og så kjekt å lese litt om historien!

    Fin kveld til deg!

    Klem T

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.