mandag 11. august 2014

MAT & ENERGI OPPSKRIFTENE..



Smudi
1 kg bringebær eller jordbær
2 flaker Spilde fyldig eplemost

Slik gjør du:
Ha frosne bær i en stor bolle + eplemost. La stå i 5 min før du kjører med stavmikser til det er en jevn og fin «frossen» smudi

 

Aioli
1 lett majones
4-6 store fedd hvitløk
3-4 dl eplemost
1 ts havsalt
4-6 ss Akacia honning
Persille

Slik gjør du:
Stavmiks alt til jevn røre. Serveres romtemperert. For en litt mildere variant.. Tilsett et beger krem fraich


 
Brød/ hamburgerbrød
6dl hvetemel
1dl melk
20-25g smør
25g gjær
1/2ts salt
1 ss sukker
1-2 egg
2-3dl lunkent vann
 
Slik gjør du det
Bland alt det tørre (mel, gjær og salt) og varm melken til ca. kroppstemperatur. Jobb med deigen i ca. 10 minutter, bland ingrediensene godt sammen. Hev deigen i ca. 30-60 minutter. Flett deigen til ett brød og pensle med vann eller egg som du har pisket. Sistnevnte er bedre om du vil ha valmuefrø, sesamfrø, quinoa eller lignende på brødet. Etterhev i en time. Stek brødet på 200 grader i ca. 20- 25 minutter. Stek rundstykker på 200- 210 grader i ca. 12-15 minutter.
 
Hamburgerbrødene skal være flate rundstykker som pensles med egg før du strør på sesamfrø. Stekes i 10 minutter midt i ovnen på 220 g



Ferske vårruller
Salatblader, Agurk, Gulrot, Vårløk, Sukkererter eller andre grønnsaker du liker

Slik gjør du:
Kutt opp grønnsakene i passende tynne strimler, riv salaten og skyll alt godt. Fyll en bolle med varmt vann, og bløttegg ett og ett rispapir i ca. 20 sekunder. Legg rispapiret på en fjøl og legg i litt av alle grønnsakene. Prøv deg frem med ønsket mengde. Rull det myke rispapiret tett sammen og brett inn sidene når du er litt over halvveis, rull så ferdig. Server med peanøttsaus.


 
Peanøttsaus
1 ss smør
1,5 ss karri
3-4 ss grovt peanøttsmør
1 ts sukker
4 dl kokosmelk
Salt + chili
 
Slik gjør du:
Varm smøret i en gryte og tilsett karri. Fres det i noen få minutter, tilsett så resten av ingrediensene og rør godt. La det kok opp forsiktig. Smak til med salt og chili etter ønske
 


 
Urtesmør
1 potte basilikum
1 liten potte dill eller persille
1 hel hvitløk
3 ss akasiahonning
6-8 ss god olivenolje
1-2 ss havsalt
1, 5 kg mykt meierismør
 
Slik gjør du:
Kjør alt med stavmikser til det er godt blandet. Dette blir MYE godt smør og resten kan du samle i små syltetøyglass i kjøleskapet eller fryse. Alt smaker bedre med litt av dette smøret.. Pastasauser, stekt fisk, bakt fisk i folie på grillen…



Lasagne
1 kg karbonadedeig
3 løk
4 fedd hvitløk
2 chili
2 gulrot
6 ss urtesmør
2 ss sukker
4 bokser tomater fra boks eller 1,2 kg ferske tomater
En håndfull frisk basilikum
3 dl melk/ fløte
Salt + Pepper
Lasagneplater
300 g revet ost

Stek karbonadedeigen og finhakket løk og ha det over i en stor panne. Riv gulrot og finhakk hvitløk og chili og ha resten av ingrediensene i pannen. La det trekke/ koke så lenge som mulig, men minst 30 min. Legg lagvis lasagneplater og kjøttsaus i former og strø over ost på toppen. Stek i 30 min på 220 grader i ovnen. Server lasagne sammen med en god salat



Fiskegrateng
0,5 kg makaroni
1-3 kg fisk

Slik gjør du:
Kok makaroni til de er nesten ferdig og sil av vannet. Trekk  1-3 kg fisk i ca. 2-3 L vann. Ta fisken ut av vannet. Bruk mye fisk for en sunnere grateng

Lysegrønn urtesaus
8 ss maizena mel
0,5 L kaldt vann

Slik gjør du:
Rør dette godt sammen og hell det i det varme fiskevannet. Ha i godt med urtesmør og litt ekstra salt og gjerne litt pepper. Rør til det tykner og bland inn 2-3 dl H-melk eller fløte, fløte er et klart førstevalg. TIPS! Heller litt for tynn saus enn for tykk.. men ikke suppe! Fordel fisk, makaroni og saus former og dryss lett med knuste nøtter eller brødrasp på toppen. Stekes i 20-30 minutter.  Veldig greit å fryse hele former og steke senere





Sushi
Laks, Kamskjell, Scampi, Avokado, Agurk, Vårløk, Egg, Sesamfrø, Noriark, Soyasaus, Wasabi, Syltet ingefær, Aioli se oppskrift lenger oppe på siden

Sushirismiks
Sushiris
0,5 dl  riseddik
1,5 ss  sukker
1 ts  salt


Slik gjør du:
Kok risen etter anvisning på pakken og tilsett blandingen av sukker, riseddik og salt. Smak til risen før avkjøling i lav form. Ha plastfolie over slik at ikke risen tørker.



Nigiri med fisk & skalldyr
Lag avlange baller av risen og legg på serveringsfat. Smør et tynt lag med urtemajones på risen før du legger en lakseskive over. Laksen er lettest å kutte når den fortsatt er litt frossen. Her kan du bruke alle typer fisk/ skalldyr. Prøv deg frem.



Makiruller med fisk og grønnsaker
Kutt fisken og grønnsakene i ca. 12 cm lange strimler. Bruk plastfolie på disken og legg noriarket oppå. Så trykker du ris på ca. halve arket fra midten og legger i ingrediensene du liker best oppå risen.

Ekstra god soyadipp til sushi 
1 dl søt chilisaus
1 ts finhakket frisk ingefær
1 fedd finhakket hvitløk
3 ts brunt sukker
1-2 presset lime
2 dl soya

Slik gjør du:
Kjør alt over med stavmikseren til der er godt blandet, ha litt finhakket vårløk i dippen rett før servering

 



Pavlova
6-8 eggehviter
250 g sukker
2 ts eplecidereddik
1 ss maizenna
 
Fløtekrem og pynt
5 dl kremfløte
1 ss sukker
1 vaniljestang
2-3 beger jordbær eller bringebær
100-200 g mørk sjokolade
 
Skill eggene og pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Bruk en kjøkkenmaskin. Hvis du ønsker en litt seig konsistens på pavlovaen, kan du tilsette litt eplecidereddik og maisenna.

Tegn opp en sirkel som er 26-28 cm i diameter på et bakepapir og legg papiret oppå et bakebrett og fordel marengsen jevnt over bakepapiret. Stekes på 120 grader varmluft i ca. 1,5 time til pavlovaen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni.  Skru av ovnen og la den stå i stekeovnen til den er helt avkjølt.

Pisk kremen stiv sammen med sukkeret og vaniljefrøene, og fordel oppå den avkjølte pavlovaen. Pass på at du ikke pisker kremen for mye. Fordel bærene på toppen av kremen. Ha på rikelig med raspet sjokolade


Fotograf: Tove Lise Mossestad
Kurdatoer for 2015 finner du ved å klikke øverst på siden på MATKURS FOR BARN
 
Lykke til!

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.